Cara Lajukan Facebook Untuk Windows 7

PERHATIAN : Cara ni hanya valid ketika post ini ditulis, iaitu ketika Jepun dilanda tsunami tempohari. Selepas daripada itu, tak valid lagi sebab internet dah kembali okay. Huhuhu

Hurm. Kalau korang perasan la, siapa yang selalu main Facebook tu, sejak akhir-akhir ni Facebook sangat lembab kan? Lembab since kejadian gempa bumi & tsunami dekat Jepun. Kalau nak tahu, memang terjejas sebab kejadian tu pun. Kalau tak percaya, cuba baca info dekat bawah ni

According to Telekom Malaysia Berhad (TM) announcement, the Japan earthquake at 11 March affected the Japan – US Cable Network (JUCN) and Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) cable networks linking Malaysia to USA and Hong Kong.

Malaysians’ connection to Facebook.com server in USA go through hop servers hosted by Hong Kong Internet Exchange in Hong Kong. Thus, the connection speed of Malaysia-to-Facebook drops dramatically because of the cable networks connection problem.

Sumber : LiewCF.com

Faham tak? Actually, aku pun tak faham sangat apa yang diterangkan. Wakaka! Tapi apa yang aku faham, Facebook aku memang slow tahap siput la sekarang ni. Stress je rasa bila buka sebab slow sangat, klik profile sendiri pun lambat keluar. Huhuhu

Oleh itu, harini aku nak berkongsi la serba sedikit cara nak kasi laju Facebook ni untuk pengguna di Malaysia. Actually tutorial ni dah ada banyak di blog lain. Salah satunya adalah di blog Webidea, cuma cara yang diterangkan macam agak susah sikit nak dibuat. Agak sukar untuk pengguna yang bukan IT literate untuk faham
Read more…

18
Mar 2011
AUTHOR
CATEGORY Tutorial
DISCUSSION 30 Comments

Dengar Radio Era, Sinar & Hitz.FM Online

Hello! Cuba teka siapa kembali? Em dia main theme lagi. Hoho. Macam kenal je kan lirik tu? Btw, ini adalah post pertama untuk tahun 2011. Hoho *like, finally? errr*

Minggu lepas aku bosan gila tahap gaban buat kerja dekat office bila asyik ulang playlist lagu yang sama. Balik-balik Bruno Mars, Eminem, Mocca takpun Wali Band. Nak download pemalas pula. Tahap kebosanan tu dah melampau sangat sampai tahap aku give up, kemudian dengar lagu Memori Daun Pisang je on repeat mode -___-”

Aku fikir takleh jadi ni dengar lagu sendiri je. Rasa macam tak connect dengan dunia luar, so aku cari la cara macam mana nak dengar radio secara online. Thanks to Omot, rakan sekerjaku yang ajar. Jadi harini aku nak share la tentang cara nak dengar radio secara online

Read more…

06
Feb 2011
AUTHOR
CATEGORY Tips & Tricks
DISCUSSION 41 Comments

Setem Upin & Ipin

setem upin ipin
Setem Upin dan Ipin ini dibeli pada Jumaat yang lepas punya lepas (dalam erti kata lain dah 2 minggu beli tapi sekarang baru nak update di blog). Huhuhu. Aku cuma sempat beli setem je sebab yang complete set berserta sampul surat hari pertama takde dekat pejabat pos yang aku pergi hari tu. Kakak pejabat pos tu cakap kalau nak, kena pergi pejabat pos besar. Tapi tu dekat Melaka, mungkin kalau korang stay KL senang cari kot?

Produk terbaru Upin & Ipin ini adalah hasil kerjasama kreatif antara Les Copaque & Pos Malaysia. Yang menariknya adalah tentang keunikan setem itu sendiri (perenggan seterusnya dipetik daripada blog Les Copaque) :-

Setem ini bukan saja comel dan cantik tetapi ianya juga di antara yang pertama menggunakan teknologi pelekat. Ini bermakna kita tidak perlu meletakkan gam ataupun air untuk melekatkan setem ini kerana ianya sudah dilengkapi dengan pelekat tersendiri

Setem ini juga dilengkapi dengan sistem UV Spot bagi menimbulkan beberapa bahagian warna pada setem. Teknologi sebegini merupakan yang pertama digunakan di Asia. Kesemua setem serta sampul surat Upin & Ipin ini telah dicetak di Belanda

See! Bagus betul kan? Ada sistem pelekat, takde la nak terjilat-jilat. Kenapa la daripada dulu tak buat setem yang ada pelekat -___-” But it is simply the joy of licking the stamp yang best dulu-dulu waktu nak hantar surat. LOL. Tapi dah besar-besar sekarang ni memang aku cari gam la, tak kuasa nak jilat. Geli kot?

setem upin ipin

For me, bagus juga usaha diaorang buat setem ni maklum la budak-budak sekarang semuanya dah hi-tech sangat. Mana ada dah istilah sahabat pena/pen pal macam zaman kita dulu. Sekarang semuanya SMS, Facebook, MySpace, Twitter etc. Takde maknanya nak tulis surat dah sekarang, jadi sekurang-sekurangnya dengan adanya setem Upin Ipin ni boleh galakkan budaya menulis & membaca di kalangan dorang, perhaps?

Fakta Ringkas Setem Upin & Ipin

  • Ada 3 versi
  • Setiap versi ada 2 rekabentuk setem
  • Memaparkan rekabentuk permainan tradisional di Malaysia
  • Antara permainannya adalah Batu Seremban, Congkak, Galah Panjang, Konda-kondi, Perang-perang & Telefon Tin
  • Sekeping berharga RM6 (setem sahaja)
  • Untuk full set berserta sampul surat hari pertama dan barang-barang lain, rasanya RM40 something (kurang pasti)
  • Boleh didapati di mana-mana cawangan pejabat pos di Malaysia

P/S : Teringin nak kerja dekat Les Copaque, boleh? :P

31
Dec 2010
AUTHOR
CATEGORY Peribadi
DISCUSSION 38 Comments