Cara Lajukan Facebook Untuk Windows 7

PERHATIAN : Cara ni hanya valid ketika post ini ditulis, iaitu ketika Jepun dilanda tsunami tempohari. Selepas daripada itu, tak valid lagi sebab internet dah kembali okay. Huhuhu

Hurm. Kalau korang perasan la, siapa yang selalu main Facebook tu, sejak akhir-akhir ni Facebook sangat lembab kan? Lembab since kejadian gempa bumi & tsunami dekat Jepun. Kalau nak tahu, memang terjejas sebab kejadian tu pun. Kalau tak percaya, cuba baca info dekat bawah ni

According to Telekom Malaysia Berhad (TM) announcement, the Japan earthquake at 11 March affected the Japan – US Cable Network (JUCN) and Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) cable networks linking Malaysia to USA and Hong Kong.

Malaysians’ connection to Facebook.com server in USA go through hop servers hosted by Hong Kong Internet Exchange in Hong Kong. Thus, the connection speed of Malaysia-to-Facebook drops dramatically because of the cable networks connection problem.

Sumber : LiewCF.com

Faham tak? Actually, aku pun tak faham sangat apa yang diterangkan. Wakaka! Tapi apa yang aku faham, Facebook aku memang slow tahap siput la sekarang ni. Stress je rasa bila buka sebab slow sangat, klik profile sendiri pun lambat keluar. Huhuhu

Oleh itu, harini aku nak berkongsi la serba sedikit cara nak kasi laju Facebook ni untuk pengguna di Malaysia. Actually tutorial ni dah ada banyak di blog lain. Salah satunya adalah di blog Webidea, cuma cara yang diterangkan macam agak susah sikit nak dibuat. Agak sukar untuk pengguna yang bukan IT literate untuk faham

Btw, cara yang akan aku terangkan nanti adalah untuk pengguna Windows 7 sahaja ye. Sebabnya aku cuba cara ni sewaktu di office then macam ada problem sikit la. Takleh save la, takleh nak buka guna Notepad la apa semua. Tak faham sangat cara nak implement. Dan lagi satu, suka untuk diingatkan yang cara ni adalah TEMPORARY SOLUTION sahaja. Bila internet dah okay balik, korang revert la balik mana-mana changes yang korang dah buat, ok? :)

  • First sekali, cuba check dulu berapa lama masa yang diambil untuk load Facebook
    • Klik Start
    • Dalam ruangan search tu, taip ‘cmd’ untuk buka Command Prompt
    • Dekat command prompt tu, taip ‘ping www.facebook.com’
    • Cuba tengok berapa average, macam aku punya 420ms
Facebook Average Speed (Before)

Average speed untuk Facebook (Sebelum)

  • Klik Start –> Control Panel
    • Klik ‘User Accounts and Family Safety’
    • Klik ‘User Accounts’
    • Klik ‘Change User Account Control settings’
    • Tarik slider ke bawah sekali sampai jadi Never Notify
  • P/S : Kena buat macam ni, kalau tak nanti kita takleh nak save file ‘hosts’

  • Klik Start
    • Cari Notepad dalam senarai program
    • Kalau dah jumpa, right click dan ‘Run as administrator’
Run Notepad as Administrator

Right click & run Notepad as Administrator

  • Sekarang dekat Notepad pula
    • Klik File > Open
    • Browse ke folder C:\windows\System32\drivers\etc
    • Tukar jenis fail yang nak dibuka daripada Text Documents kepada All Files
    • Kemudian open file bernama ‘hosts’
    • Tambah 2 line di bawah ke dalam file tersebut & Save

203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com

Tukar daripada Text Documents kepada All Files

Tukar daripada Text Documents kepada All Files

Dah siap pun. Bila dah sudah edit apa semua tu, cuba ping balik Facebook dekat Command Prompt. Dekat bawah ni hasil ping aku selepas edit file tersebut. Almost 10 kali ganda tu. Huhuhu

Average speed untuk Facebook (Sebelum & Selepas)

Average speed untuk Facebook (Sebelum & Selepas)

Selepas buat ni, memang Facebook aku jadi laju seperti sediakala la. Berbeza sangat-sangat. Cuma bila nak upload gambar macam tak lepas sangat la. Tapi method ni cuma sementara je tau, nanti bila talian internet dah okay semula, korang tukar la balik settings

Ok, itu sahaja untuk update kali ni. Walaupun sekali-sekala je update, aku harap setiap kali aku update blog, sedikit sebanyak bermakna la untuk korang. Hehe. Jumpa lagi, nak pergi main iPad kesayangan. Ok, sila tampar saya sekarang. LOL :P

18
Mar 2011
POSTED BY
POSTED IN Tutorial
DISCUSSION 30 Comments

30 Responses to : Cara Lajukan Facebook Untuk Windows 7

  1. LiewCF says:

    thanks for link back. Nice step-by-step instructions with screenshots you have there. :)

  2. SEO Malaysia says:

    Hi, WebIdea Admin here,
    thanks for your link back. Good instructions of this solution in Malay Language. You did a good job!

  3. feeza says:

    Hiii, hari tu ada terbaca kat Amanz tapi tak dapat save :p
    Sekarang baru boleh. Thanks Cik Chokilala :)

  4. Zana Zingaa. says:

    wahh kena wat kat lappy mlm ni. maklumla takde ipad lol. hahaha

  5. sickchild72 says:

    waaa nanti nak kene tukaq setting balik T____T

  6. Lord Zara says:

    Ni nanti kena ajar balik kalau nak tukar setting tu.

  7. nad says:

    thanks cokilala…da laju da fb akak..suke2…suke… nak ajar kat kwn2 sebaya jugak la :P

  8. ARC says:

    info chantek tp leceh la~
    ni untuk orang yang tenet sangat firetruck-up kot?
    lgpun tenet sini laju. weee~

    thnx for visiting. teruja jap chokilala dtg

  9. woot woot says:

    woah..haha…gua nye fb laju je..biase la anak emas mark..hahahha

    btw thanks !

    recent post : hikmah bertudung – bg mereka yg belom mengerti

  10. Mr.Bintang says:

    got 22ms.. lalalala..

  11. Farah N says:

    step semua dah cun. ;) tapi kalau nak betulkan balik setting tu,, ajar la jugak ye. :D

  12. Nine says:

    patutla slow giler hari tu..sampai nak upload pic pun tak leh..

    cayalah tuts nih..mantap n menjadik..thanks Izah….:)

  13. hehe, teknik nie aku ingatkan untuk crack game online jer.. rupenye untuk lajukan internet pun bleh.. hoho, cool2!

  14. IR says:

    wah.. terima kasih

  15. Safiyyah says:

    Salam jumaat penuh berkah chokilala.. lama rasanya tak mlawat cik choki ni :) smoga sihat2 slalu yer

  16. esempoi says:

    saya plak, windows 7 pun tak ada
    hehe

  17. Amirez says:

    erk..dah try buat tapi tak jadi. terus takleh masuk facebook…kenapa ek?

  18. SyafzMagz says:

    memang laju la browsing facebook lepas ni..thanks! :)

  19. catzer says:

    aish..tak perasan plak aku masa bile FB slow ni..huhuhu..nampak sgt aku dok busy skodeng buat mende lain kat FB tu :)

  20. Nine says:

    skrg duk bukak FB ngan Ubuntu…laju…jrg guna windows…

  21. Amsama says:

    Nak mencelah sikit, walaupun ni dah bulan May. Sebelum korang dengan sengaja nak menukar host ip tersebut, cuba cuba lah korang selidik siapa tuan ip tersebut.

    http://tools.whois.net/whoisbyip/

    untuk selanjutnya korang boleh baca di blog saudara ni http://bit.ly/kTxIoE betapa bahayanya kalau korang sesuka hati menggunakan ip sembarangan sebagai dns atau host

  22. Richie says:

    haha.. yang sekarang ni tak ckup laju lagi ke?

  23. Luvleey says:

    Tak laju lagi ye Cik Choki, ingatkan dah selesai masalah slow ni. Guna extension Facebook Clear untuk chrome pun ok juga.

  24. buluhPerindu says:

    tq cik chokilala..i try…

  25. TanyaLelaki says:

    wah! boleh try ni.. tq for the tips

  26. nizam says:

    thanks…i will try it..

  27. Masih valid lagi ke IP address tuh?..