Memasang lagu dalam entry blog

Just a quick post. Biasanya feature ni selalu terdapat di blog yang menggunakan WordPress sebab memang ada plugin WordPress untuk flash audio player ni. Tapi selepas sesi explore aku dapat tahu rupanya benda ni pun boleh juga implement di Blogger

Live Demo : Klik sini (new window)

Benda ni hanya boleh dipasang dalam entry sahaja, tidak di sidebar mahupun tempat lain. Harap maklum. Dengan memasang flash audio player ni korang boleh la mewujudkan ‘suasana entry’ yang lebih menarik, terutamanya entry yang bersifat jiwang karat. Kuikui

Cara Pemasangan :

1. Masukkan sebelum code </head>

<script src="http://www.chokilala.com/chokilala/audioplayer/audio-player.js">
</script>

2. Masukkan di Edit HTML dalam entry

1
2
3
4
5
6
7
<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.chokilala.com/chokilala/audioplayer/player.swf" id="audioplayer1" width="290" height="24">
<param name="movie" value="http://www.chokilala.com/chokilala/audioplayer/player.swf">
<param name="FlashVars" value="playerID=1&amp;soundFile=http://cs1715.vkontakte.ru/u4607187/audio/96abffaed7.mp3">
<param name="quality" value="high">
<param name="menu" value="false">
<param name="wmode" value="transparent">
</object>

*Sila ubah soundFile=http://url-file-lagu.mp3 dengan lagu anda

Sumber MP3 :

Untuk file MP3, boleh try tengok di website ni iaitu Dilandau.com. Search dan dengar dulu lagu, kalau ok baru copy URL file MP3 tu pada button Download. Kelemahannya ialah website ni banyak lagu English je, xbanyak lagu Melayu. So, pandai2 nak hidup la ye? Cari sendiri, ataupun upload sendiri lagu korang dalam FileDen

Kalau ada sesiapa tahu link untuk website yang ada banyak lagu Melayu, sila tinggalkan URL website tersebut dalam komen. Kerjasama daripada pihak tuan/puan saya dahului dengan ucapan terima kasih. Hahaha. Adios~

02
Nov 2008
POSTED BY
POSTED IN Tips & Tricks
DISCUSSION 46 Comments

46 Responses to : Memasang lagu dalam entry blog

  1. ezany says:

    ezanyempires.blogspot.com = blog jewang karat.. hahaha.. :haha:

    http://www.esnips.com = berjuta riban mp3.. tak caye bleh cobe.. :err:

    @ezany : sila dapatkan suntikan pencegahan tetanus. ezany, esnips tu xde direct link ke file mp3

  2. ima says:

    hehe..tenkiu cik choki…lame i cri bende alah ni….

    @ima : apa-apa saja untuk u lalink

  3. Bagus gak letak lagu kt dlm post sbb dlm blog xder lgu..
    Klau ltak lgu, org suka blah dlu sbb kecoh sngt blog tuw..
    Mengikut pandangan Alya jer lawww..

    @alyathewonders : yup. betul tu. lagipun lagu ni kena click play baru dia bunyi. hehe

  4. heheh…
    pasang lagu ek…
    leh la daku berjiwang2 lagi…

    @Ryehana comot : ko mmg jiwang karat. menyampah aku

  5. ezany says:

    owh.. lupe plak.. sy gune IDM cik choki.. tp kalo nak link ke mp3 tu.. kan bole jer view kat source code.. cik choki ajar la diorang camne nak cari.. kalo kat tempat lain mmg susah skit nak cari lagu melayu.. :err:

    @ezany : view source? err. pandai2 sendiri la kot? hoho

  6. AmniinmA says:

    thnx cik choki.. erm..cube try website nih: http://www.aimini.net
    leh thn gak lagu mlayu die.. :wink:

    @AmniinmA : thanks. tapi ni pun x direct link. dia nak yg hujung dia *.mp3

  7. pGe46 says:

    hehehe…tips bagus neh…
    TQ cit choki..hehehe

    @pGe46 : okay

  8. hana says:

    :wow: betul tu dav, lagu ni tak mengganggu pembacaan. bagus izah :love:

    @hana : hehe.. silakan mencuba

  9. yasha says:

    wahwahhwahhh!! :happy: bagus nyaaa!! leh aku boh kat sume2 n3 aku!
    wahahahha!! ampeh je… :lol: kalo direct link payah nak jumpa.. upload la.. halamak. aku lupe link dia.. adoiyai~ :eyes:

    @yasha : ko nak bubuh lagu m daud kilau kan? aku tau, da lama ko ckp..

  10. FizzOn9 says:

    :love: gune lah IDM.. mudah untuk menyedut mp3 dari flash player… hehe.. berani? cubalah…. kan ezany kan? lalalala….

    :wink:

    :cry: kitorang mukan adik-adik… woooo….

    @FizzOn9 : i jarang menyedut. dosa woo. hoho

  11. the12 says:

    betul ckp fizz.. klu berani leh cuba.. mau sangkut2 tahap cipan tersedak la klu buka 2-3page yang ada autoplay mp3.. :sad:

    pape pun.. nice tutorial.. huhu. :happy:

    @the12 : tq encik octa

  12. GG says:

    wa syiokk..best2..hehehe..thanx sgt cik chokilala…^^ :wow:

    @GG : welcome

  13. nur'ain says:

    macih. tgh cari jgk cmne nk wat benda ni. sbb selalu wat entry jiwang2 karat. hihi.

    cik choki, ade mslh bandwidth dop nnt?

    @nur’ain : chokilala.com unlimited bandwidth. hohoho

  14. chokilala says:

    entry updated! ada yang cakap xleh buat. prob dgn coding, sbb masukkan mcm tu je. skrg dah pakai plugin wordpress nama WP-Syntax utk display coding dengan smart sekali yang berserta highlighting :happy:

  15. nur'ain says:

    hehe okay. fileden? lupe password daa..hakhak :lol:

  16. nur'ain says:

    hmm dude, tak jadi. nape eh. skali publish die kuar sumer coding tuh. hikhik

  17. ezany says:

    betoi tu fizz.. ekeke..
    encik octa.. kan bole disable auto donlot kat IDM tuh.. hehe..

  18. RiZaL says:

    wahh…
    dasyat2 r korg ni…
    bncg pasal teknologi masa kini…
    waakaka(“,)

  19. Eriyza says:

    Choki, kod tuh leh guna tuk WP dan Blogspot kaa??
    Thank you eh. :D

  20. Gula Kapas says:

    Tengok sini camne nak restore butang Download dalam Esnips tapi dengan syarat kene ada akaun Esnips la ;p

    http://gulaley.blogspot.com/2008/11/to-esnippers-restore-download-button.html

    Thanx untuk tips macam mana nak add flash audio player. Lum cube lagi ;p. Sket mase lagi kot. Tengah buzy skrg ;p

  21. mieaa says:

    awhhhh :wow: hebat2..mahu buat juga lahh :))

  22. skid says:

    utk wordpress guna plugin jer kan… :wow:

  23. ariey says:

    bagus2 nanti aku bole buat ruangan mari mendengar ceramah agama kalau org ckp bising jgk x taula nk ckp apa haha

  24. chekguBH says:

    tenkiu cik chokilllaalalala…
    best!

  25. mazaris says:

    tq…sy da copy pun….

  26. emi says:

    alaa
    nape saye buat tak jadi?
    :(
    dah try 173 kali

  27. eyna says:

    yipeeee, thankss akakk :) ilyyy :wow:

  28. IN says:

    Thanks 4 ur tutorial. Memang berguna :)

  29. erm,,,nk tny,,knp I punye x berfungsi??mksudnye,,i dah masukkan link lagu yang i nak..tpi bile I tekan butang play x berfungsi…x de suara…cmne ek???

  30. annoin says:

    hye chokilala…
    i da try tp tak prview g
    coz kt opis
    btw thanks share ilmu ♥

  31. kilaaa says:

    cool lhhh! kila siap bookmark lagi ahahaha

  32. Fzan says:

    Bro..nk plug in kat wordpress cane sbnrnya?letih buat..x dpt2..help2..
    please bro.

  33. wansiti says:

    kat mana nak cari,

    kod ni tak de pun dalam edit html entri saya..
    hmmm..

  34. mirara says:

    i still cnt use this. huu. how??

    boleh ajarkan? buatkan 1. i mean, the whole code for 1 soundtrack. this is da code, http://www.fileden.com/files/2010/2/9/2756012/Missing%20you%20ft%20island%20eng-trans%20%20.mp3

    hehe. if free, tolong ye. may Allah bless.

  35. ProfHariz says:

    Terima Kasih.. Atas perkongsian ini :)

  36. tomatocilisos says:

    boleh x nk play kn dia without click…
    ble kte sign in je blog terus ade lgu..how??

  37. yaya says:

    yaya da try, but then taley laa. die cakap ” tag is broke ” why ey ??

  38. amieyamiey95 says:

    huhahuhah…da buat da..tp x jd lorrrr…waaaaa…

    
    

  39. dyabunga says:

    thank you chokilala..tips yg bagus..:)

  40. AA says:

    Salam. still tak boleh letak. how? :(

  41. Lirik Lagu says:

    trimakasih ya…
    MANTAB tipsnya. :)

  42. Pingback: memasang lagu di entry lagi bagus dari autoplay tau HAHA | Liyana Lunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>