(Gambar) Pengalaman Ke Melaka Wonderland Kali Pertama

Update (24 November 2010) – Post ini menceritakan pengalaman penulis & mengandungi gambar. Untuk informasi mengenai harga tiket, waktu operasi & peta lokasi Melaka Wonderland boleh rujuk post ini : Melaka Wonderland Theme Park

Haritu aku dengan sepupu aku & nenek aku pergi Melaka Wonderland ni. Duduk rumah pun takde buat apa, jadi kitaorang pun decide untuk pergi sini. Pukul 9 pagi semua dah siap bangun mandi semua, pukul 11 malam yang malam sebelumnya semua dah tidur padahal standard selalu pukul 3 pagi baru nak tidur. Jangan harap la kalau hari lain waktu cuti semester ni makhluk-makhluk tu semua nak bangun awal (eh including me hehehe). Bangun awal mungkin, mandi awal tak sangat kot. Hohoho

Berdasarkan pengalaman aku yang dah pergi Melaka Wonderland Theme Park ni, aku rasa boleh tahan la tempat ni. Nak kata besar tu tak besar sangat la. Macam A’Famosa Waterworld kira besar dah tu. Melaka Wonderland ni aku boleh cakap besar dia lebih kurang macam Desa Waterpark kot? Hahaha. Tapi setakat saje nak pergi jalan Melaka, okla tempat ni takde la teruk sangat pun, cuma tak besar sangat je

Overall, aku bagi 3 out of 5 stars kepada Melaka Wonderland ni. Sederhana je sebab aku rasa tempat ni kecil & tak banyak sangat game. Tapi waktu aku datang tu, ada lagi water slides yang tak boleh main. Ada yang tengah repair & ada yang tak buka lagi. Aku datang hari biasa, pagi, jadi tak ramai sangat orang waktu tu. Mungkin sekarang tengah cuti sekolah ni ramai la kot walaupun hari biasa

Korang enjoy dulu tengok gambar-gambar yang sempat aku snap ni eh. Aku pakai kamera biasa je, so maybe ada gambar yang kinda lame. Hahaha. So, just bear with it, ok? :P

Hurm. Okay, dah tengok gambar? Sekarang nak list out apa yang best & tak best dengan Melaka Wonderland ni. Hehehe

Yang Best

  • Hampir semua tempat ada abang penyelamat
  • Ada banyak aktiviti or tarikan. Contohnya seperti ada clown, magic show macam David Blaine, bergambar dengan maskot, ada poco-poco, ada DJ yang pasang lagu sambil kita mandi
  • Tempat senang, dekat Ayer Keroh je, tak perlu tempuh bandar
  • Design setiap bangunan dia cantik

Yang Tak Best

  • Takleh pakai seluar ada zip
  • Makanan dekat kafe mahal gila! Nasi lemak je dah RM10. Huhuhu
  • Banyak sangat jalan tar, kaki terbakar jalan from one slide to another
  • Lazy rizer dia kecik sangat-sangat
  • Parking macam tak banyak sangat kot?

Yeah. Kenapa aku remind pasal seluar ada zip? Sebab waktu aku pergi haritu, tetiba kitaorang takleh nak naik slide sebab ketua penyelamat dia tak kasi. Motif? Takut seluar tersangkut dekat slide kot. Tapi sempat la kitaorang main 3-4 slide juga sebelum dia perasan. Hahaha. Jadi, if korang nak pergi jangan pakai track suit la. Pakai la tight ke apa ke, seluar yang takde zip la. Baju takde problem, tshirt pun boleh

Masa aku pergi haritu, siap ada couple pak arab MMU ni datang dengan awek dorang. Awek dorang pakai baju hitam tutup litup, okay je boleh je dorang mandi dengan baju jubah tu. Hahaha. Semua orang tengok dorang waktu tu, pelik kot. Cuma dorang takleh nak main slide la, setakat mandi dekat ombak tu je. Lepas mandi tu, dorang tinggal nampak mata je macam dalam gambar ni. Hehe

Baiklah, itu saja laporan penuh daripada aku. Rasa macam serabut pula, sebab bila banyak benda nak ditulis, jadi tak tahu nak tulis apa pula dah. Haha. Pesanan daripada aku ialah, nak pergi boleh la kalau saje nak tengok macam mana, tapi jangan letak expectation yang high gila-gila la. Kalau suka, boleh pergi lagi lain kali dan sebaliknya kalau tak suka, lain kali takyah pergi lagi. Senang kan? As for me, I’m planning to go with Encik F pula next time & also dengan kawan-kawan

P/S : Baik pergi Melaka Wonderland, daripada takut nak pergi laut. Nanti kaki kena gigit buaya, siapa nak jawab? Kurang pula harga hantaran aku nanti. Hahaha

08
Jun 2010
POSTED BY
DISCUSSION 88 Comments

88 Responses to : (Gambar) Pengalaman Ke Melaka Wonderland Kali Pertama

  1. paeh says:

    kan ada tracksuit yg xde zip. hahaha

  2. Azfarul says:

    aku pergi jenguk masa first day opening tak ramai orang huhu..
    tengok dari luar nampak kecik giler..tak tau la kat dalam..
    tapi bile tengok gambar ko rasa cam boleh tahan besar dia..
    worth tak tiket Rm30? hehe

    • chokilala says:

      oo. kalau tengok daripada tempat parking tu memang tak nampak sangat, sebab dia kena jalan ke belakang sikit baru sampai tempat permainan dia. worth la juga, dalam melaka je, takyah pergi jauh. hehehe

  3. Liyana L says:

    HAHAHHAA (tiba tiba nak gelak) masa ini lah boleh nak pakai leggingg. oo yehhh :DDD

  4. ejam says:

    harga hantaran kurang dirisaukan…so pesanan kepada mr.F sila pastikan cek dulu apa yg kurang utk minta diskaun yer…hehe

  5. Fatehah A. says:

    makanan dlm waterpark sume mahal.macam kat gambang waterpark tu jugak la.burger pun rm10.sudahnya aku masuk situ bwk bekal air mineral je.makan kat luar

  6. fadzioriq says:

    owh~ free ke? mesti tak kan?? takde tulis fare dia pun~

    btw, pasal zip tuh, pada pandangan aku, diaorang takut bahaya…ko bayangkan, ngah slide2 zip tercabut, then melekat/ sangkut pastuh terhiris perut ke tangan ke…kan naya je~huhu…tuh apa yang aku terbayang lah~hehehe

    • chokilala says:

      harga tiket apa semua tu, kindly check previous post. harga tiket, lokasi & peta semua ada dalam post tu. hihihi

      oh pasal zip tu, aku pun ikut bayang macam ko je la. think positive. hehe. tapi aku rasa dorang boleh check sebab xramai orang sangat. cuba nanti benda ni dah ramai orang, tak sempat kot dia nak check dah. hehehe

  7. Azizwan says:

    bila melaka wonderland ni bukak ek? masa round melaka tahun 2008 dulu, rasanya takde lg kot wonderland ni.. huhu.. bila la aku akan datang melaka lg? T_T

  8. Pingback: Melaka Wonderland Theme Park & Resort Kini Dibuka | Chokilala.com

  9. Simple je nampaknya.. Landscape pun nampaknya tak berapa cantik, Gambang Water Park better than this even Gambang is quite ‘OK lah’. Banyak lagi perlu disiapkan nih… :D Ok la utk bawa family jalan2… :D

    • chokilala says:

      time pergi ni baru bukak dalam 2-3 minggu kot. takkan nak expect semuanya perfect. LOL. lama-lama nanti okla kot, sebab tempat ni nanti ada resort apa semua cuma yang tu tengah nak buat

  10. Rara says:

    i tak boleh tengok semua gambar. lambat nak tunggu T_______T

  11. Azah says:

    time aku gi melaka ari tu, merata2 banner benda ni..
    malangnya x dapat pergi sbb kakak aku x tau jalan..
    so lepak saja die Jusco Ayer Keroh tu…
    tup tup jumpa siti nurhaliza plak..
    hoho…

  12. ann says:

    bagus lah abng penyelamat tu..dia tegas dgn keje dia…

  13. zik says:

    wah bestnya…. macam nak pergi jugak pulak ..bila tengok gambar nya..hehe

  14. penyubiru says:

    macam best jer wpun kekadang macam tak best spt tempat kanak² jauh,jalan tar,dan banyak tangga. hmm.. apa² pun kena pergi sendiri baru tau kan best ke tak best. nics sharing! :D

  15. Putri says:

    eee nak pegi jugak…pasal suar tracksuit takleh pakai sebab dia takut zip tu tajam aku rosakkan pelampung dia tyme waterslide cam2 lah

  16. fendy says:

    mana gambar ko mandi pakai bikini??

  17. TMUkmkd says:

    tak minat…..~~~ :p

    walhal sebab jauh T_T

  18. apiih says:

    best2..ade mase nk pegi kat sni..hehehehe

  19. nazra says:

    yg dkt ngn eden iaitu di Sg Petani pn belum mampu lg dijelajahi T____T

  20. liyana aziz says:

    hari tu yana ade pergi melaka, tapi x singgah pun kat sana… jalan2 kat bandar hilir je… heee… rugi x pergi

  21. Azam says:

    fuh…banyak taman tema aku tak pernah masuk. yang selalu pergi adalah genting..haha…

    senarai taman tema yang aku tahu:
    1. Gambang / Kuantan
    2. Afamosa
    3. Sunway
    4. Kat shah alam…
    5. kat perak kan ada gak..tak ingat nama…

  22. ezany says:

    alahai.. baru jer pegi melaka hari tu.. xtau la pulak ade wonderland bru bukak.. T_T

  23. Mr.Bintang says:

    lala… diowg tak kasi yg ade zip sbb takut slider tu bercalar laa… hehehehe.. :P

  24. Ryehanna says:

    oh… bile lah nk ke Melaka…

    ape2 pun, Tambun Lost World dekat di hati… heheh

    • chokilala says:

      phewiittt.. pengantin baru datang blog aku la. kehkeh!
      tambun dekat dengan ko, memang la. hehehe. honeymoon la dekat melaka, aku jadi tour guide. kiki

  25. Kuwe says:

    melaka wonderland mahupun desa waterpark. Dua dua aku tak pernah try. Tapi boleh la kot nge test sekali dua benda ni.

  26. Nine says:

    cantik n tenang :), satu hari insyaAllah nak pi gak sana…ni asyik gua kelam jer ujung minggu bosan gak kat Perlis nih…

  27. macam tak sebest lost world tambun je…

  28. KNizam says:

    wahhhh melaka dah ada ni eh. cool la!

  29. encik luth says:

    ceyceycey.. faizah dah review melaka wonderland. mesti puas hati kan. bila lah nak ke melaka. haritu pg kejap je. tak puas nak jalan2 1 malaka

  30. chybee says:

    macam best je tempat ni..bole gakla pegi bile blk msia nnt :D

  31. Mully says:

    Melaka wonderland cam best jek..
    Dah berabad Mully dengan en. F, erk, en. Fitri ye, bukan en. F Chokilala nak raun2 kat Melaka,,
    Tapi belum kesampaian lagik..(>.<)

    • chokilala says:

      wohh! kontroversi betul mully ni. jangan kita tertukar encik f kita sudah la. hehe. cepat la datang melaka, nak jumpa korang. antara rakan-rakan di awal pembabitan dunia blogging. hihi

      • Mully says:

        Hikhik.. jangan.. Tak rela saya bertukar en. F kita..(~_~)
        Tringin sangat jumpa.. Tapi en. F dan saya sangat la pemalu orangnya.. wakakak~ Sangat la pelik bunyinya..
        Oh, sangat skema rasanya ayat-ayat kuh ini.. Doa-doakan la kami ada rezeki singgah Melaka, tak pun raya ni nak serbu rumah cik chokilala la! Nak buat proposal la kat en. F saya.. (>.<)

  32. syahirul says:

    teringin nak g taman tema seperti ini.. nak rasa semua taman tema kat malaysia.. tapi apakan daya sunway lagoon juga pilihan di hati :P

  33. Fiza says:

    wah,Laju je ko pegi!brape masuk?aku lalu jek..ri tu balik.hehee

  34. john says:

    anyway congrats to Datok Ali …coz berjaya menarik pelancong ke Melaka….memang menarik tpt nie…best…tp klu di upgrade lagi klu mcm sunway tu ;;;sy pasti lg ramai pelancong dtg..hehe

  35. aizuddin says:

    bape rm masuk?tak cukup detail ni..haha

  36. abe wan says:

    rumah harapan dengan pengasih korg x melawat?

  37. myra says:

    bpew ringgit masuk situ??

  38. Dania says:

    Harga tiket bape?

  39. Nadia says:

    erm…sunyi sepi je kat gmbr tu..maybe sbb baru lg kot.mknn dr luar x bleh bwk masuk eh?

  40. nurin says:

    wah besst nye nk g huhuhu

  41. nur ellysa says:

    tak sabar nak tunggu hari sabtu,nanti hari sabtu nie nak gi wanderlan sebab kpg saya kt melaka orang kawa yg bewak

    :) :D

  42. hanis afiqah says:

    dh lma planning nk gi..tpi asyik hujan..je.tpi mcm x best je..tu yg ragu2 ni

  43. nuruleqa says:

    best…. rugi tak pergi kalau pergi masa tu aku pergi ada danisour kat situ dan manusia danisor saya ambil gambar kat sana tapi saya dah ter buang gambar nya sorry.

  44. aku pergi kat sini masa ada boboiboy

  45. Very good information. Lucky me I ran across your blog
    by chance (stumbleupon). I have saved it for later!

  46. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed
    reading it, you may be a great author.I will make certain to bookmark your
    blog and definitely will come back later in life.
    I want to encourage yourself to continue your
    great work, have a nice weekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>