10 Filem Inggeris Kegemaran Chokilala


Post ini merupakan penyertaan aku kepada contest yang diadakan di blog MonsterBuzz berkenaan dengan 10 English Movies That I Should Watch. Sebenarnya aku keliru sedikit, copy paste saja post macam orang lain buat atau buat post baru? Tapi xpe la, aku buat je la post dengan harapan ada peluang lebih cerah untuk menang. Dan juga trafik sesat. Hoho

So, here it goes..

  1. Alive
  2. Kisah benar mengenai ketabahan sekumpulan manusia yang menaiki kapal terbang tetapi terhempas akibat kerosakan enjin di kawasan bersalji di Pergunungan Andes

    Diinspirasikan daripada kisah benar di mana mereka bertahan selama 3 bulan untuk terus hidup sehinggakan terpaksa makan daging daripada mayat rakan mereka sendiri yang telah mati

    Certainly, this is my favorite movie!

  3. Apocalypto
  4. Men of Honor
  5. Juga sebuah kisah benar lakonan Cuba Gooding Jr yang mengisahkan mengenai keazaman seorang warga kulit hitam untuk menjadi juruselam elit bagi pasukan tentera

    Walaupun kakinya putus dalam satu kejadian di atas kapal, namun dia tetap mahu membuktikan kepada isteri & anaknya serta orang ramai bahawa tiada apa yang dapat menghalang cita-cita seseorang sekiranya ingin berjaya

    Filem ini dipertontonkan sebagai pembakar semangat untuk para pelajar oleh pakar motivasi terkenal, Dr. Shukri Abdullah. Waktu tu aku ada join seminar dia. Hoho. Skema kan aku? :P

  6. Enchanted
  7. Drumline
  8. Oh yeah! Cerita yang paling wajib ditonton bukan kerana jalan ceritanya sangat tetapi kerana aksi dan muzik yang terdapat dalam filem ini

    Dibintangi oleh Nick Cannon (suami Mariah Carey), filem ini mengisahkan tentang perjalanan suka duka sebuah kumpulan pancaragam dalam merebut gelaran juara bagi satu pertandingan

    Video not available

    Melihatkan aksi mereka sambil diiringi rentak drum itu saja dah buat aku terpesona dan fokus. Hohoho

  9. Monkeybone
  10. Front of Class
  11. Filem yang baru aku tonton Sabtu lepas. Hoho. Mengisahkan tentang seorang kanak-kanak lelaki bernama Brad Cohen yang menghidap Sindrom Tourette

    Sindrom Tourette ialah keadaan di mana seseorang itu mengeluarkan bunyi yang pelik dan kuat di luar kawalannya. Walaupun begitu, Brad Cohen mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang guru

  12. Cast Away
  13. The Terminal
  14. Edward Scissorhands
  15. Filem lakonan Johnny Depp ni memang agak lama dah. Ditayangkan sekitar tahun 1990. Walaupun dah lama, tetapi merupakan filem kegemaran aku yang pertama. Kalau xsilap waktu tu aku tengok di TV2, umur lebih kurang 5-6 tahun. Baru pandai membaca sarikata. Hoho

    Hoho. Suka betul aku tengok bila dia potong pokok dan ukir ais. Kreatif gila. Lagipun aku memang suka lakonan Johnny Depp ;)

Tamatlah sudah post mengenai 10 filem yang paling aku gemari. Memang sengaja aku highlight filem yang dah lama, sebab mungkin xsemua orang pernah tengok filem-filem ni. Kalau korang semua perasan, minat aku lebih terarah kepada filem jenis true story, fantasi dan jenis yang banyak ada aksi kreatif. Hehe :P

30
Jun 2009
POSTED BY
POSTED IN Contest
DISCUSSION 43 Comments

43 Responses to : 10 Filem Inggeris Kegemaran Chokilala

  1. MuNsYi-SaMa says:

    ak suke horror. tp korea ngan jepun nye horror best agik..haha..

    cite tom hanks blakon best. green mile, Forrest gump etc.

  2. Sham Hardy says:

    horror? oh please don’t..

    mana star wars? ;p

  3. Rjuna says:

    dari senarai ko aku pernah tgk Apocalypto, Cast Away dgn Edward Scissorhand

    suka cerita tentang kehidupan ya :)

  4. encik f says:

    true stories mmg best.perfect tools for inspiration n motivation.kita berkongsi minat babeh. :lol:

  5. Azah says:

    yang aku tau, copy n post pasal contest tu..
    pastu jawapan ko tu (yg 10 movie tu) ko jawab dekat die punya komen.
    tapi die x approve la komen tu..
    takat die je yg baca…
    itu la caranya yang aku paham..

  6. fatehah says:

    Edward Scissorhands…cter tu menusuk kalbu dan jantung btul…bygkan die ukir rumah hello kitty dgan ais….hohoho..

  7. chokilala says:

    azah, mengikut apa yang aku faham plak :

    “copy and retweet this post” – orang salah anggap dengan ada satu tweet yang patut diretweet sebaliknya ingat post tu yang patut di copy n paste

    lagipun xberbaloi 10 USD dengan hanya copy paste dan post di komen

    xkisah la kalau salah pun, aku enjoy tulis post tu. kalau salah, anggap je la post ni sebagai pilihan peribadi aku. hehe

    oh, ttg approve tu. aku rasa dia approve org yg submit penyertaan je. sebab aku pernah comment tanya pasal apa ntah dalam entry tu, x approve n dia cuma reply melalui email je :)

  8. HuRuL_AiNi says:

    yg aku faham pun buat post mcm ni…hihi…aku kurang sikit filem omputih…klu x lama dh aku join…kan baik kalau dia minta recommendation 10 drama jepun…hahaha

    antara byk2 ni, aku pernah tengok enchanted dgn edward tangan gunting je…hoho

  9. cik santai says:

    i suke apoclypto, men of honor, alive mcm pernah tgk tapi tak pasti. edward pn best. n of coz johnny depp best kan? huhu… enchanted pn ok gak.
    ya, crita true story memg best.

  10. topo says:

    drumline superb!!!!!
    the terminal cerita paling best pernah aku tengok :love: :love: :love: :love: :love: :love: start dari situ aku start minat pelakon die..

  11. Iz says:

    wahhh, no 5 tu kita suka jugakkk :)

  12. Kill-Vearn says:

    dalam byk2 citer yg ko taip neh aku penah tgk satu aje.. the terminal.. hahaha.. rupanya byk agi yg aku tak tgk.. ades… meh la bg aku dvd izah…

  13. chokilala says:

    Munsyi : aku benci horror. nanti aku xleh tido

    Sham : hehe. pilih yang lama & best, tapi xberapa famous je

    Rjuna : aku ingat nak masukkan scary movies. tapi langgar syarat plak

    Encik F : yeah. i know, kan kita selalu cerita? :P

    Fatehah : tgh bayangkan. tapi beku la dalam tu. hoho

    Knizam : hihi. nope. xsuka aksi sgt. haha

    Santai : ramai calon bakal suami u ada dalam apocalypto. haha

    Topo : superb kan? aku siap ada sountrack filem tu. hehe

    Iz : nak tiru la tu. hihi

    Kill-vearn : ko torrent je. hoho. sume yang terbaik aku pilih

  14. adol says:

    nie wat nak download citer2 nie… suma best2… huhuhu

  15. KhairiL says:

    hoho
    pilihan kita x sama la…aku x suka movie2 mcm ni
    btw, ni ko movie ko bkn aku
    apa daa

  16. meo says:

    langsung xde cite kartun?

    xminat kartun?

  17. chokilala says:

    Adol : download la. semuanya best

    Khairil sewel : tau pun ni movie aku. haha. kepo la kau

    Meo : monkeybone ialah kartun + realiti. to be spesifik, berkenaan dengan kisah hidup seorang pelukis kartun. kamu suka la kan? ;)

  18. Luth Textile says:

    ehem, aku rasa la cik chokilala, hang kena letak filem spidermen.. haha.. filem superhero beb..

  19. emma songall says:

    suka cite drumline jugak.
    gila tabah r drg.
    mmg best r cite tuh!
    full of spirit.

  20. blowie says:

    alive? tak pernah tengok pon… kena donlod nieh :haha:

  21. izzat aziz says:

    banyak tak penah tengok, yand dah biasa cuma – no 4,5,8,10 yang lain tu boleh di consider untuk di download.. harap-harap adalah kat mediafire..hehe

  22. mama emma says:

    cite front of class tu mmg best.. dah dua kali akak tgh, tp dua2 kali tlepas nak tgk dr mula.. akak start tgk dr masa dia pindah2 sekolah b4 dia jumpe inspired headmaster dia tu.. 1st dia mcm mana ek? dia ada tunjuk masa hero tu time baby ke?

  23. the terminal dan cast away memang cerita terbaik sepanjang zaman!

  24. ezany says:

    cite forest gump.. green mile pun besh gak..
    sng kata.. sume cite tom hanks blakon besh.. hehe..

  25. Eriyza says:

    Alive mmg best.
    Katner nk carik eh??
    Lama dah x layan citer tuh.

  26. acadterror says:

    aku rase costume edward tu yg plg cool mengalahkan costume superhero yg laen ye lakan sbb die bule mengambil upah mengguntingkan rambut tanpa menyembunyikan identitinya hahaha

  27. suhz says:

    dalam 10 filem tu, 2 je aku pernah tengok.. hehe
    # Cast Away
    # The Terminal

    drumline tu tgk kat youtube mcm bes.. nak tgk la :)

  28. pjan says:

    aku madu 3 hahaha…cita yang best dan byk ilmu tuh

  29. Maria Ozawa says:

    filem lakonan aku tak da ke? harap2 nko kalah. haha.

  30. haritz says:

    aku suka filem classic mcm Charlie chapplin

  31. KampungBoy says:

    Yang pentingnya
    apocalypto
    mmg terbaek
    kau yang dah tengok bp kali pn
    xbosan

  32. ken_tank91 says:

    alamak tajuk jew kew…
    movie nye takde kew???…huhuhu :eyes:

  33. zulfitry.com says:

    apasal blog ko ni laju semacam jer aku load? guna dedicated server ker? aku nyer blog bapak lambat load..ko sekali flash jer..dah load semua..aku suka tengok Hancock…tapi xder dalam list ko.. :what:

  34. chokilala says:

    Luth : aku xnak letak filem yang dah sedia femes
    Emma : yezza. lagu2 dlm filem tu menarik
    Blowie : cepat download. recommended
    Izzat : haha. ada je kot. aku pernah download edward, thn 90 tu
    Mama : erm. dia tunjuk yg bapak dia xleh terima dia camtu. bapak dia slalu marah dia pukul dia sbb bising, bapak dia malu
    Razif : aku suka bola dlm cast away. hoho
    Ezany : tapi tom hanks xkacak. haha
    Eriyza : pernah tgk? xramai yg pernah tgk. hehe
    Acad : ye kan. custome agak advanced utk filem tahun 90
    Suhz : drumline banyak aksi pancaragam. mmg best
    Pjan : patut la kena tamparan wanita. hoho
    Marzuki : aku pun harap ko kalah
    Haritz : jelas sekali selera kita berbeza
    Kampungboy : bini hero cun gile. hoho
    Ken_tank91 : adoi. xkan nak dload skali kot..
    Zulfity : aku pakai serverfreak. dedicated server tunggu ko support. lol

  35. azizan4444 says:

    bez gak cte kt ats ni..apoclypto bez.asli pun asli la.hooo

    ak pling suke thriller ngn romance.haa

  36. yash says:

    1+2=12

    x penah tgk satu pown.. cite ape tah x penah tau.. tapi ase nya yang alive tuh macam penah dgr je.. :sad:

  37. apocalypto paling best dalam list yang ko letak ni.
    walaupun ada gak cite lain yang best2 bagi aku tetapi ko x suka.
    jauh benar citarasa kita…ha3

    tp yang lain2 cam x pernah dengar pun aku..
    mana ko boleh dpt movie ni cokilala..
    ke ni edisi luar negara je..ha3

  38. Fiza says:

    huhu…dlm list ko, aku ske Enchanted jek..Len2 tak tgk..ehehe

  39. Fashar says:

    haha, banyak gila komen tapi nasib tak menang. sayang nko.

  40. Anarm says:

    aku suke men of honor = motivasi..
    time kecik2 dulu same ngn ko jugak,
    suke edward scissorhand.. macho ooo johnny depp..
    (i’m not gay ok!) hahaha..

  41. telekom says:

    Very nice thanks a sharing and realy good website..

  42. Haykal says:

    hai korg… Nak tanye la korg tau x tajuk cite yg baby merangkak sorg2 menyeberang jlnraya… Aku lupe la tajuk cite nie… Please korg…;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>